Loading icon

Istanbul reisetips for førstegangsbrukere

Enten du planlegger din første tur til Istanbul eller du allerede har besøkt den, er det flere ting du trenger å vite om denne vakre byen.

Et av de viktigste reisetipsene til Istanbul for nybegynnere er å unngå folkemengder om sommeren. Dette er fordi Istanbuls turistattraksjoner blir overfylt veldig raskt, spesielt i høysesongene.

1. Bo i Gamlebyen

Gamlebyen er et av Istanbuls beste distrikter å bo i hvis du vil føle deg som en ekte lokalbefolkning. Det er byens historiske knutepunkt, hvor du finner flere hundre år gamle moskeer, basarer og palasser samt et slott og murer.

Dette området har også et vell av hoteller, inkludert familiedrevne budsjetteiendommer, som gir gjestene muligheten til å oppleve den tyrkiske livsstilen. Det er også en praktisk base for å besøke de store attraksjonene i Istanbul, som Hagia Sophia og den blå moskeen.

Hvis du er en førstegangsbesøkende, er det viktig å planlegge reiseruten på forhånd. Du bør for eksempel bestille en privat omvisning i Den blå moské eller et sightseeingcruise langs Bosporos.

På samme måte bør du kjøpe et Museum Pass Istanbul før du ankommer, slik at du kan spare penger og tid. Billetten vil inkludere adgang til Hagia Sophia, Topkapi-palasset og flere andre museer i Istanbul.

Sultanahmet er et fascinerende historieknutepunkt, hvor du finner den eldste kirken i verden og Den blå moskeen. Distriktet er også hjemsted for Grand Bazaar, som tilbyr mange shoppingmuligheter og restauranter.

Turister vurderer å leie en bil som en av de beste måtene å nyte alt det Tyrkia har å tilby. Å leie en bil i økonomiklasse i Istanbul Ataturk flyplass vil koste rundt 17 euro per dag, i Izmir flyplass – ca. 16 euro per dag .

2. Ta en fergetur

En av de mest avslappende og raskeste måtene å reise på i Istanbul er med ferge. Med ruter som dekker både den europeiske og asiatiske siden av Istanbul, pluss en rekke mellombylinjer som tar deg til Bursa, Bandirma, Yalova og Marmaraøyene, er det en utmerket måte å se byen på.

I tillegg til å være raske og billige, tilbyr ferger en flott utsikt over Istanbuls kystlinje. Avhengig av destinasjonen, vil du kunne nyte et cruise langs Bosporos eller opp Marmarahavet mot Svartehavet.

Hvis du planlegger å ta en fergetur i Istanbul, sørg for å kjøpe billett på forhånd online eller ved kaien. Noen ferger krever ikke billetter, men en trykt kopi vil gjøre det lettere for deg å komme på båten.

Når du setter deg på en ferge, må du vise billetten din ved svingkorsene. Dette er litt som en flyplasssjekking. Trenger du hjelp til dette, spør en ansatt ved brygga. Det er også lurt å ha ID-en med deg når du går om bord på fergen, i tilfelle de trenger å bekrefte det.

3. Bo på et herberge

Å bo på et herberge er en utmerket måte å spare penger og få en unik opplevelse. Du kan møte andre reisende fra hele verden, dele reisehistorier og tips og ha en flott tid med de nye vennene dine.

Vandrehjem er de billigste stedene å bo i Istanbul, og mange tilbyr en rekke morsomme aktiviteter, inkludert gratis fotturer, pubrundturer, båtturer og mye mer. De har også en rekke overnattingsmuligheter, inkludert private rom og sovesaler.

Cheers Midtown er et koselig boutique-vandrerhjem i hjertet av Beyoglu, et populært distrikt med mange restauranter og barer. Det er også i nærheten av Taksim-plassen og Galata-broen.

Eiendommen tilbyr gratis Wi-Fi, gratis frokost og komfortable senger i sovesaler og private rom. De har også en terrassebar som serverer ferske og velsmakende drinker. Personalet er vennlig og hjelpsomt, og atmosfæren er veldig sosial. De organiserer også turer i byen, festkvelder og private yachtutflukter. De er et godt alternativ for alenereisende som leter etter et rimelig sted å bo i Istanbul.

4. Ta en omvisning i Den blå moské

Hvis du planlegger et besøk til Istanbul, vil du ikke gå glipp av en omvisning i Den blå moské. Det er en attraksjon som må besøkes i byen, og er ofte omtalt på magasinforsider og reisebyråpublisitet.

Det indre av moskeen er et mesterverk, med en imponerende Mihrab (bønnenisje) omgitt av mer enn 200 vinduer og en rikt dekorert minbar, eller prekestol. Den har også en 43 meter høy kuppel, og en gårdsplass med vaskeanlegg og en sekskantet fontene.

Det er mye å se og lære om den blå moskeen, så det er best å ta en guidet tur på stedet med en engelsktalende guide. På denne måten vil du spare tid og lære mer om tyrkisk historie og islamsk kultur.

Den blå moskeen er et aktivt sted for tilbedelse, og besøkende må følge streng etikette når de besøker den. Dette betyr at du ikke kan bruke shorts eller bare ben, og kvinner må dekke håret med et skjerf.

5. Besøk et hamam

Å besøke et hammam er en fin måte å slappe av på. Det er et tradisjonelt islamsk badehus som brukes for både menn og kvinner, og det har flere fordeler for kropp og sinn.

I de fleste tradisjonelle hammam er vaskeplassene atskilt med marmorpaneler for å gi en følelse av privatliv. Etter en varm såpedusj, vil ledsageren din skrubbe deg ned med en spesiell skrubbevott kalt "kese". De vil også påføre et lag med bobler på huden din og massere den inn.

Når du er ferdig med å skrubbe og skylle, vil du legge deg på en varm marmorplate kalt gobektasi i den varme delen. Etter litt avslapning, vil ledsageren din bruke en blonde skumfylt klut for en skummassasje.

Mange etablissementer vil tilby deg en kopp te etter badeopplevelsen, for å hjelpe kroppen din tilbake til normal temperatur. Noen vil til og med tilby deg en plass i salongen for å chatte med venner og nyte litt lesestoff.

6. Spis lokal mat

En av de beste måtene å bli kjent med et sted på er å smake på maten deres. Og Istanbul er intet unntak fra denne regelen.

Byen er hjemsted for en rekke retter som er populære både blant lokalbefolkningen og turister. Fra tradisjonelle tyrkiske retter til deilig mat fra andre deler av Tyrkia, du finner noe for enhver smak i Istanbul.

For eksempel er kokorech en tyrkisk rett som består av fylte sauetarmer stekt på spyd. Selv om det kan være litt rart, er dette deilige måltidet et godt valg for de som elsker å prøve ny og utradisjonell mat.

En annen velsmakende og populær snack er en durum som er en wrap fylt med donorkjøtt og strimlet salat. Dette er et raskt og rimelig lunsjalternativ som kan finnes på mange gatematboder i hele Istanbul.

Hvis du leter etter en rimeligere måte å prøve noen Istanbul-baserte favoritter, kan du gå til esnaf lokantasi (handelsrestauranter). Disse spisestedene er vanligvis rimelige og tilbyr ofte retter som er mer sunne enn de man finner på turistfokuserte steder.

7. Besøk Topkapi-palasset

Det overdådige Topkapi-palasset er et av de mest imponerende landemerkene i Istanbul. Dette palasset, bygget av Erobreren Mehmet etter byens erobring i 1456, var vertskap for dusinvis av osmanske sultaner og andre mektige skikkelser gjennom historien.

Det er også hjemmet til et museum og er det største i sitt slag i Tyrkia. Dens enorme samlinger inkluderer tre, metall, smykker og religiøse relikvier som dateres tilbake til 1400-tallet.

Det er ingen bedre måte å få et innblikk i historien til denne praktfulle strukturen enn en guidet tur. Få mest mulig ut av tiden din i Istanbul med en hopp over køen-billett og få viktig informasjon fra guiden din før du starter eventyret ditt inne i dette historiske komplekset.

Den andre gårdsplassen er et viktig område av palasset hvor viktige beslutninger ble tatt og møter fant sted. Bayram-tronen, hvor sultanen satt for å høre sitt råd, og de omfattende keiserlige kjøkkenene er blant høydepunktene her.

8. Ta et cruise

Istanbul er en by som strekker seg over to kontinenter, Europa og Asia, og det er få opplevelser som er mer givende enn å ta et cruise på Bosporosstredet. Denne naturlige havkanalen skiller Svartehavet og Marmarahavet, og det er her du finner Istanbuls beste severdigheter.

Et cruise er en viktig del av enhver Istanbul-reise, og du kan velge mellom en offentlig ferge eller en privat yacht. Vanligvis varer et cruise i to timer og tar deg forbi landemerker som Rumeli festning, Bosporos-broen, Kucuksu-palasset og Dolmabahce-palasset.

For nybegynnere er et kort cruise en fin måte å få en oversikt over byens største severdigheter. Du vil kunne se den ikoniske Istanbul-skyline når du passerer landemerker som Ortakoy, Bebek og Rumeli festning.

For en enda mer minneverdig opplevelse, velg et middagscruise langs Bosporos. Denne 2,5-timers turen er den perfekte måten å oppdage Istanbuls beste landemerker, og den inkluderer et elegant måltid, utvalgte drinker og glitrende underholdning fra magedansere og virvlende dervisjer.