Loading icon

Den høyeste bygningen i verden

Burj Khalifa, fra arabisk. "Khalifa Tower" er den høyeste bygningen i verden - 828 m, og den mest etasjes - 163 etasjer, ikke medregnet 48 tekniske og underjordiske etasjer. Skyskraperen har det lengste spiret i verden - 180 moh. Denne storslåtte bygningen ligger i Dubai (UAE).

Hvorfor ble den kalt

Under utformingen ble høyhuset gitt navnet "Burj Dubai", som betyr "Dubai Tower". Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som styrte emiratet Dubai på den tiden, kalte tårnet til ære for UAEs president Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Den 4. januar 2010, under åpningsseremonien, var det et offisielt navneskifte.

Byggeprosjekt

Prosjektet ble designet av den amerikanske arkitekten Adrian Smith. Bygningen ble designet som en "by i en by" - med egne rekreasjonsområder, restauranter, butikker og idrettsplasser.

Under byggingen ble høyden på denne storslåtte strukturen holdt hemmelig. Dette ble gjort for at ingen skulle kunne tegne bygget høyere. Derfor var det mange versjoner. Først ble det antatt at det skulle være en høyde på 705 m, og senere - 940 m.

Bygging av et gigantisk hus

Tårnet ble bygget av Samsung. Byggingen av anlegget startet i 2004. Byggeplassen sysselsatte 12 000 arbeidere som bygde 2 etasjer hver uke. Byggekostnadene beløp seg til 1,5 milliarder dollar.


Det var tenkt at konstruksjonen ikke bare skulle tåle tunge vektbelastninger, men også temperaturbelastninger, så det ble laget en spesiell sammensetning av betongblandingen som tåler temperaturer opp til +50 C. Betongarbeid ble utført om natten, da lufttemperaturen ikke var høy, og betongis ble blandet inn. Totalt ble det brukt 320 tusen kubikkmeter. m. av betong og 60 tusen tonn metallkonstruksjoner.

Hvordan ser bygningen ut

Tårnet er asymmetrisk i form for å være mindre svaiende fra vinden og ligner en stalagmitt. Bygningens ytre overflate er 75% glass og er lik 111,5 tusen kvadratmeter. m. For å redusere temperaturen i lokalene og beskytte mot støv, ble det brukt tonede fasadeplater. Det tar tre måneder å vaske hele glassfasaden.

Det som er i høyhuset til Dubai

Inne i bygningen er lokalisert: et hotell, 900 leiligheter, kontorlokaler og kjøpesentre. To etasjer er okkupert av sportskomplekser og observasjonsplattformer. Atmosphere Restaurant ligger i 122. etasje og er den høyest beliggende restauranten i verden.

Bygningen kan gå inn gjennom tre forskjellige innganger. Den har 57 heiser med en hastighet på opptil 10 m/s og 8 rulletrapper. Hele telekommunikasjonssystemet er plassert helt på toppen av skyskraperen.

Interessante fakta

På territoriet ved siden av tårnet er det en kunstig dam med et areal på 12 hektar, en musikalsk fontene. Mer enn 6,6 tusen lysenheter brukes til fargebelysning av fontenen. Lengden på fontenen er 275 m, og høyden på dysene når 150 meter.Et klimaanlegg og aromatiseringssystem er installert inne i skyskraperen. Det ble utviklet en unik aroma som tilføres lokalene takket være spesielle membraner gjennom spesielle rister i gulvet.