Loading icon

Hvordan reise til Bosnia-Hercegovina på et budsjett

Til tross for arrene etter krigen, er Bosnia et trygt og levende land. Det er mange ting å gjøre i hovedstaden og på landsbygda.

Ved å dra nytte av rabatter på lokal mat kan du spare på matkostnadene. For eksempel tilbyr tradisjonelle matsteder ofte en liten og stor porsjon cevapi (kjøttfingre). De som spiser mindre porsjoner betaler mindre.

1. Bo i Sarajevo

Hovedbyen Sarajevo er et fantastisk sted å utforske. Det er lett å gå rundt i byen, og du kan finne gratis fotturer ledet av lokalbefolkningen som er en fin måte å lære mer om Sarajevos krigshistorie.

Mange mennesker er bekymret for å reise til Bosnia-Hercegovina, men det er helt trygt for reisende. Landet har vakker natur som er populær blant fjellvandrere, og folket er vennlige og gjestfrie. Det er også veldig rimelig å reise til Bosnia-Hercegovina, siden det er et av de billigste landene i Europa.

Når du planlegger en reise til Bosnia-Hercegovina, anbefales det å bestille flyreiser på forhånd for å få det beste tilbudet på flybillett. Det er også en god idé å kjøpe en returbillett, da dette kan spare deg for opptil 60 prosent på flyreisen.

En annen fin måte å spare penger på er å spise på lokale restauranter og unngå turistfeller. For eksempel kan du finne deilig bosnisk mat til en brøkdel av prisen på lokale kafeer og restauranter. For eksempel koster en kopp kaffe bare 1 Euro, og en halvliter øl er omtrent 2 Euro. Du kan også spare ved å kjøpe mat fra grønne gatemarkeder, hvor du kan finne billige produkter og kjøtt som biffpastrami.

2. Lei en bil

Bosnia-Hercegovina er ikke et billig reisemål, men det er heller ikke altfor dyrt. For budsjettreisende er leiebil den beste måten å komme seg rundt på. Det lar deg reise i ditt eget tempo og besøke alle landets høydepunkter. For eksempel kan du leie en bil på Sarajevo flyplass fra 18 euro per dag, på Tuzla flyplass – fra 17 euro per dag .

Når det kommer til å spise, har landet noen gode alternativer for budsjettspisere. Du vil oppdage at mange tradisjonelle slow food-restauranter tilbyr både små og store porsjoner av rettene sine. For eksempel, hvis du bestiller en liten porsjon cevapi, vil den vanligvis komme med fem kjøttfingre, og den store porsjonen kan ha ti. På samme måte vil bosniske paiprodusenter ofte belaste etter vekt, slik at du vet nøyaktig hvor mye du får.

Det er viktig å huske at landet fortsatt er utvunnet, så sørg for å holde deg på merkede stier og veier når du reiser til avsidesliggende områder. Du vil også sørge for at du følger alle lokale lover, siden det noen ganger kan få alvorlige konsekvenser for besittelse av narkotika og andre alvorlige lovbrudd. Den beste måten å unngå problemer på er å ha reisedokumentene klare til enhver tid og alltid ha med nok kontanter. Dette vil hjelpe deg å unngå problemer og vil holde turen så stressfri som mulig.

3. Haike

Hitchhiking er mye moro, rimelig eventyr og en fin måte å møte lokalbefolkningen på. Den lærer deg også to viktige maskuline verdier: hvordan du løser problemer på egen hånd, og hvordan du kan være selvsikker mens du gjør det.

Det beste stedet å haike er på en hovedvei ut av byen. Se etter en rundkjøring, trafikklys eller fartshumper der biler må bremse ned. Velg et sted som er lett å se (ingen biler stopper for deg hvis de kjører forbi i 80 mph). Prøv å ikke stå for nær motorveien, da det er farlig og irriterende for sjåfører.

Hvis du vil besøke mer avsidesliggende deler av Bosnia, bør du vurdere å leie en bil. Busssystemet i landet er ikke koselig, raskt eller pålitelig, og det kan være vanskelig å komme seg rundt utenfor de store byene.

Vannet fra springen er trygt å drikke i Bosnia-Hercegovina, men flaskevann er også ganske billig. Du kan spare enda mer penger ved å kjøpe forsyningene dine på grøntmarkedene, hvor du finner et bredt utvalg av frukt og grønnsaker samt cottage cheese, rømme og melk som er mye billigere enn i supermarkeder eller delikatessebutikker.

4. Spis lokalt

Som et av Europas billigste land er det enkelt å reise til Bosnia-Hercegovina på et budsjett. En kopp kaffe kan koste så lite som 1 Euro og en stor halvliter øl koster bare 2,5 Euro de fleste steder. Prisene er enda lavere hvis du går til lokale restauranter og kafeteriaer.

Når du bestiller en burek på en restaurant, se etter en meny med 'buregdzinica' (burek shop). Lokalbefolkningen vet at den beste pitaen lages av butikker som spesialiserer seg på denne retten. Butikkeierne lager pitaen foran deg og fyller den med det du måtte ønske. De mest populære alternativene er kjøtt eller ost, men du kan også prøve den fylt med grønnsaker og en rekke søte pålegg.

Fylte grønnsaker er en spesialitet fra Bosnia-Hercegovina og finnes i mange retter, for eksempel dolma, sarma eller punjena-paprika, som består av fylte paprika. De er deilige og ofte ledsaget av ris eller rømme. Å prøve disse tradisjonelle rettene er en utmerket måte å smake på en ekte smak av landet og lære om dets historie.

5. Bo på et herberge

Til tross for sin nyere historie, er Bosnia-Hercegovina et trygt og innbydende reisemål for reisende. Arrene fra krigen er synlige rundt omkring, men det er et utrolig mangfoldig land med vakre fjell og elver, deilig mat og en fascinerende kultur.

Den beste måten å spare penger på overnatting er å bo på et herberge, spesielt i lavsesongen. Vandrerhjem er et flott sted å møte andre reisende og finne ut om hva du kan se i området. De tilbyr også en rekke budsjettalternativer, for eksempel sovesaler og private rom.

Hvis du leter etter en billig måte å holde kontakten mens du er i Bosnia-Hercegovina, er det beste alternativet å bruke et forhåndsbetalt SIM-kort. Du kan kjøpe et BH Telecom-kort i de fleste kiosker rundt om i landet og laste det med data etter behov. Det er også mulig å kjøpe et SIM-kort på flyplassen før reisen.

I byene kan du handle på lokale grøntmarkeder for en rekke ferske frukter og grønnsaker til en brøkdel av det du betaler i supermarkeder eller delikatessebutikker. Du kan også få billigere flaskevann og cottage cheese, samt biffpastrami fra lokale produsenter.

6. Bo på hotell

Selv om Bosnia er litt utenfor allfarvei og ikke så populær som Kroatia og Montenegro, er det fullt av fantastisk fjellandskap og fascinerende kultur som gir en fantastisk ferie. Men det er ikke uten utfordringer. Det er ikke lett å komme seg rundt, engelsk snakkes ikke alltid, og mange av arrene etter 90-tallskrigen er fortsatt synlige.

Men hvis du er villig til å være fleksibel og ha litt tålmodighet, er det vel verdt det. Det er mye å se og gjøre i Bosnia, fra rafting i elvene til å gå på ski i bakkene til å besøke den tidligere bunkeren som Josip Tito bygde for seg selv. Og hvis du er en budsjettreisende, finnes det måter å spare penger på under reisen.

For eksempel er vandrerhjem som Hostel Miran og Hotel-Restaurant Kriva Cuprija gode alternativer for budsjettreisende. Du kan også se på å bo i etno-landsbyer, som er designet for å begrense menneskelig påvirkning på miljøet og bevare tradisjonell kultur. En annen måte å spare på er å leie en bil, som kan være en effektiv og rimelig måte å reise rundt i Bosnia på. I tillegg vil du ha større frihet til å utforske andre deler av landet, som Sutjeska nasjonalpark, Kravice-fossene, Skakavac og Blagaj Tekke.

7. Ta en dagstur

Selv om Kroatia og Montenegro er populære hotspots, flyr Bosnia fortsatt under radaren for mange reisende. Det tilbyr fantastisk fjellandskap og en unik kultur. Dessuten snakkes ikke engelsk mye, så du kan virkelig fordype deg i den lokale scenen.

Sjekk de brosteinsbelagte smugene i Sarajevos gamleby, se dyktige dykkere hoppe fra den ikoniske broen i Mostar, eller ta en tur til Vrelo Bosne naturreservat for turstier og fossefall. Og hvis du leter etter mer eventyr, bestill en tur til det spektakulære Perucica Forest Reserve, et beskyttet område som er en av de siste gjenværende regnskogene i Europa (og et UNESCOs verdensarvliste).

Selv om kriminalitet er relativt lav i Bosnia-Hercegovina, er det fortsatt viktig å være oppmerksom på eiendelene dine til enhver tid. Sørg for at du oppbevarer verdisakene dine, og bare ha med deg nok kontanter til å dekke dine umiddelbare utgifter. Pass også på å pakke masse lag og vanntett utstyr når du besøker fjellet om vinteren. Ta også med et kart og vet hvordan du navigerer i tilfelle du går deg vill! Til slutt er det alltid smart å ha reiseforsikring. Klikk her for å sammenligne og kjøpe rimelige reiseforsikringer.