Loading icon

Bemerkelsesverdige steder rundt Stockholm

Stockholm er en av de vakreste og mest fotogene byene i Europa. Her er noen av de mest bemerkelsesverdige stedene å besøke rundt i byen.

Den svenske hovedstaden er hjemsted for mange museer og gallerier, men det er også noen mindre kjente som er vel verdt å sjekke ut! Hvis du er en fan av fotografering, for eksempel, sjekk ut Fotografiska.

1. Det kongelige slott

Det kongelige slott er et av de mest fremtredende landemerkene i Stockholm og en flott måte å utforske den svenske hovedstadens rike historie. Den overdådige barokkbygningen sto ferdig i 1760 og har en praktfull italiensk-barokk fasade som gjør den til et av Europas mest unike kongelige palasser.

Palasset er den offisielle residensen til Sveriges statsoverhode, hvor han utfører sine konstitusjonelle, statlige seremonielle og offisielle oppgaver. Det er også rammen for de fleste av monarkiets offisielle mottakelser, som er åpne for besøkende året rundt.

Det er ikke vanskelig å forestille seg hvorfor palasset har vært et populært turistmål siden det ble reist i 1754, designet av mesterarkitekten Nikodemus Tessin den yngre som hentet inspirasjon fra arkitekturen i Roma. Den enorme strukturen har mer enn 600 rom fordelt på 11 nivåer.

Når du utforsker palassets haller og mottaksrom, er det lett å fortape deg i de overdådig dekorerte rommene og de overdådige møblene. Frokostrommet, for eksempel, ble skapt for å se ut som en tysk taverna og har et utskåret marmortak og en samling av forgylte sølvlysestaker fra Tyskland.

En spasertur gjennom palassets hage avslører rader med trær, fontener og en konstruksjon av kaskader og hekklunder som gir parken en tilbaketrukket, romantisk atmosfære. Det er et fantastisk sted å slappe av og lade opp etter en spennende dag med sightseeing i byen.

Mens du er på palasset, sørg for å besøke Livrustkammaren (det kongelige våpenhuset), et gratis museum som forteller historien om Sveriges monarki gjennom rustning og klær. Du vil finne en stor samling av kroner, statssverd og andre gjenstander som har gått i arv fra generasjon til generasjon gjennom fire århundrer.

Turister vurderer å leie en bil som en av de beste måtene å nyte alt Sverige har å tilby. Å leie en bil i økonomiklasse på Stockholm lufthavn vil koste ca. 18 euro per dag, i Malmø lufthavn - ca. 19 euro per dag.

2. St. Nicholas-katedralen

St. Nicholas, også kalt Stockholms Domkyrkoforsamling (Stockholms katedral) er byens eldste kirke og dateres tilbake til 1200 e.Kr. Det ligger i Gamla Stan, Stockholms gamleby, og ble bygget på stedet for et fiskerkapell som brant ned i 1306.

Inne i kirken er det flere viktige kunstverk. En av de mest kjente er en middelaldersk skulpturgruppe av Saint George and the Dragon, som ble skapt av Bernt Notke fra Lubeck i 1489. Den er skåret ut av eiketre, malt og delvis forgylt.

Et annet kjent kunstverk i katedralen er Vadersolstavlan, eller Parhelion-maleriet. Den skildrer et fenomen sett over Stockholm 20. april 1535, da seks "solhunder" ble sett for å samles over byen.

I tillegg til disse kunstverkene inneholder katedralen andre interessante historiske gjenstander. Disse inkluderer et sølvalter fra 1650, to kongelige stoler - begge skulpturert av Burchard Precht - og en prekestol.

Interessant nok huser kirken også graven til Olaus Petri, som var en ledende skikkelse i Sveriges protestantiske reformasjon. Han døde på 1500-tallet, og er gravlagt under prekestolen.

Kirken har et unikt forhold til den svenske kongefamilien. Dette har ført til at mange arrangementer finner sted her, inkludert kroninger og bryllup.

Katedralen er også hjemsted for noen av de mest imponerende kunstverkene i Sverige. En av disse er en stor skulptur av Sankt Georg og dragen, som ble bestilt for å minnes slaget ved Brunkeberg i 1471. Skulpturen er skåret ut av eiketre, forseggjort malt og delvis forgylt.

3. Museet for middelalderkunst

Museet for middelalderkunst er bygget rundt restene av bymurene fra 1500-tallet og er et fascinerende sted å lære om livet i middelalderens Sverige. Den omfattende samlingen inkluderer en rekke forskjellige gjenstander, fra relikvier til møbler.

Samlingen dekker en rekke emner, men dens viktigste fokus er på europeisk middelalderkunst. Den har en unik samling av middelalderverk som ikke er gjenskapt andre steder i verden.

Samlingen av europeisk kunst er mangfoldig, med eksempler på gotisk skulptur, romansk arkitektur og islamsk kunst. Den har også et stort utvalg av opplyste manuskripter og glassrundeller.

I Sverige var middelalderen en tid med religiøse og kulturelle endringer, påvirket av kristendommen. Størstedelen av samlingen inneholder kunst som ble produsert i løpet av denne tiden, med religiøse statuer, krusifikser og glassmalerier.

En annen del av museet for middelalderkunst er dedikert til førkristen kunst, med utskjæringer som ble laget i steinalderen. Disse inkluderte bilder av løver, monstre og fugler.

Svensk kunst begynte å skildre flere menneskelige figurer i løpet av bronsealderen, men jernalderen og vikingtiden så vekten skiftet til dyreformer. De zoomorfe formene som var vanlige i runesteinutskjæringer er en påminnelse om denne perioden.

Det Nationalhistoriske Museet (Historiska Museet) i Stockholm er en enorm institusjon som dekker Sverige fra forhistorie til i dag. Det er mulig å se de fleste utstillingene på ett enkelt besøk, men det er bedre å besøke på separate dager.

Museet er gratis å gå inn og har et stort utvalg av utstillinger, fra eldgamle sivilisasjoner til moderne kunst. Blant de mest interessante er vikingene og skattkammeret i kjelleren, som uten tvil er den beste samlingen av gull- og sølvskatter i Europa.

4. Nordisk museum

Nordisk museum er et av de mest populære museene i Stockholm og er et must-see for turister som besøker byen. Det huser en enorm samling av svensk kultur og arv. Det er også et flott sted å besøke for både barn og voksne, siden det har et lekehus for barn som er fylt med gjenstander fra svensk historie.

Museets enorme samlinger inkluderer klær, leker, sverd og andre gjenstander som skildrer livet til både det moderne og det tradisjonelle Sverige. De har også en samling av svensk bolig, møbler og kunst.

Nordisk museum ble grunnlagt i 1873 av Artur Hazelius, og er en institusjon for kulturarv, etnografi og folkekunst som dekker 500 år av Sveriges historie. Den imponerende samlingen inkluderer tekstiler, klær, dukkehus og andre gjenstander som illustrerer landets tradisjoner, livsstil og kultur.

Det ligger på øya Djurgrden i Stockholm sentrum og er designet av arkitekten Isak Gustaf Clason. Det var opprinnelig ment å huse nasjonens materielle arv som et nasjonalt monument.

I dag er Nordiska museet en stor bygning med flere etasjer som viser mye av Sveriges kulturarv. Det er en fin måte å lære mer om Sveriges historie og kultur, samt se noen av landets mest ikoniske kunstverk.

Besøkende kan se en rekke utstillinger, inkludert utstillinger om mote og trender, smykker, interiørdesign, møbler, glass og porselen og mer. De kan også utforske et område viet det samiske folket, samt en tankevekkende utstilling om Arktis.

Museet ble nylig renovert for å inkludere nye gallerier og en mer interaktiv opplevelse for besøkende. Den nye kjerneutstillingen, Northern Exposure, fokuserer på kunsten i Norden og dens innflytelse på samtidskunst. Den ble kuratert av et team av kunsthistorikere, inkludert Klaus Ottmann, Jonathan Sajda og Robin Kaufman.

5. Skansen friluftsmuseum

Ligger på øya Djurgarden, er Skansen Friluftsmuseum verdens eldste friluftsmuseum og en av de mest populære attraksjonene i Stockholm. Museet ble grunnlagt av Artur Hazelius i 1891, og viser frem livet før den industrielle revolusjonen og er et must-see for reisende som ønsker å få et innblikk i svensk kultur og arv.

Museet består av rundt 150 tradisjonelle hus fra alle deler av Sverige, og mange er fra 1700-, 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Bygningene er alle ordnet langs stier med alm, eik og lønnetrær.

Hver bygning er unik og forklarer hvordan folk levde i sine respektive regioner. Museet inkluderer også en dyrehage med skandinaviske dyr som rein, elg og gaupe.

Det arrangeres mange arrangementer på Skansen Friluftsmuseum, inkludert sommersangkvelder og folkemusikk. Disse arrangementene er flotte for familier og er en morsom måte å tilbringe en dag på.

Besøkende kan også ta del i et bredt spekter av håndverk og tradisjonelle aktiviteter på Skansen. De kan for eksempel kle seg ut i tradisjonelle klær og fremføre tradisjonelle danser eller sanger.

Det er et fantastisk sted å besøke for hele familien og vil garantert være en av dine favorittattraksjoner i Stockholm. Det er en dyrehage, rideturer og andre aktiviteter for barna.

I tillegg til å vise bygninger, har Skansenmuseet også en rekke butikker som selger ulike håndverksprodukter. Museet arrangerer også flere arrangementer gjennom året, inkludert de berømte Singalong-kveldene Allsang pa Skansen og et julemarked.