Loading icon

De mest besøkte museene i Hellas

Med en av verdens beste samlinger av greske antikviteter forteller dette museet historien om fremveksten av Athen og Hellas. Skulptursamlingen er uten sidestykke.

Dette museet ligger i Kifissia, ikke langt fra sentrum av Athen, og har flere forskjellige samlinger. Du finner skulpturer, vaser og mindre gjenstander.

1. Arkeologisk museum i Athen

Det arkeologiske museet i Athen er det største og beste arkeologiske museet i Hellas med en imponerende samling som dekker mer enn 11 000 utstillinger. Dette enorme utvalget av antikviteter spenner fra forhistorisk til senantikk. Til tross for det store antallet gjenstander som ble utstilt, føltes museet aldri overfylt under vårt besøk, takket være den forsiktige og gjennomtenkte layouten. Museet holder til i et storslått sitronfarget neoklassisk herskapshus og er delt inn i en rekke rom og annekser. Ta deg tid til å beundre de eldgamle verktøyene og funnene i Collection of Prehistoric Antiquities, og beundre utviklingen av gresk skulptur gjennom tidene i Collection of Sculpture Works.

De mest kjente gjenstandene ved Athens arkeologiske museum inkluderer bronsestatuen i naturlig størrelse av Zeus/Posiedon (Epinetra), en gyllen hjelm fra slaget ved Troja og den rustne antikythera-mekanismen i bronse, som antas å ha vært brukt til navigasjon på begynnelsen av tjuetallet fvt. Det er også en rekke vakre og forseggjorte gullmasker, dolker, smykker og andre gjenstander utstilt.

Det arkeologiske museet i Athen ble grunnlagt i 1829, det første museet som ble opprettet etter den greske revolusjonære kampen og frigjøringen fra osmansk styre. Det ligger i Exarcheia, i nærheten av Athens polytekniske universitet og kan nås med taxi (5 minutter), metro (10 minutter) eller en 25-minutters spasertur fra Plaka/Akropolis-området. Det er åpent 7 dager i uken og billettprisene er rimelige. Spesielle billettpakker er tilgjengelige som inkluderer dette museet, Bysantine & Christian Museum og Numismatic Museum for én pris. Bestill billetter her. Alternativt er det arkeologiske museet inkludert i de fleste Athens multiattraksjonspass. Sjekk ut den fullstendige listen over alternativer for Athen-pass her.

Det er umulig å bli kjent med severdighetene i Hellas på én dag, så vel som på en uke, men du kan se maksimalt antall nye plasser ved hjelp av leid bil på en av landets flyplasser. For eksempel, i Aten kan du leie en bil fra 17 euro per dag, på Korfu - fra 16 euro per dag.

2. Bysantinsk og kristent museum

Dette praktfulle museet ble renovert i 2004 og er en av de beste samlingene av bysantinsk kunst i verden. Den ligger i villaen i Ilissia, og viser et blendende utvalg av ikoner, skulpturer og fresker fra den kristne kulturen fra 300-tallet e.Kr. til nylig. Utstillingene er organisert og kategorisert i seksjoner slik at de enkelt kan ses.

Blant de mest interessante utstillingene her er koptiske presteklær, keramikk og rustninger sammen med malerier, manuskripter og fresker. Den har en samling på over 25 000 gjenstander og er et av de beste stedene å besøke i Hellas for elskere av andaktskunst. Den er også kjent for de intrikate mosaikkene og vakre ikonene som den bevarer.

Det bysantinske og kristne museet ligger i hjertet av Athen og er nær mange andre attraksjoner, inkludert Kolonaki, nasjonalhagen og kykladisk museum. Dette gjør det til et ideelt sted å utforske i løpet av en dag med sightseeing i den greske hovedstaden. Den er også med på mange turer til byens beste museer og kan være en del av en pakke som inkluderer andre høydepunkter som Akropolis, Agora og Aristoteles' Lyceum.

Enten du vil ta en guidet tur eller bare spasere rundt i utstillingene på egen hånd, er dette museet et absolutt must-see i Athen. Hvis du besøker museet på egenhånd, vil det ta noen timer å fullføre hele besøket. Det anbefales å planlegge tiden din deretter, slik at du kan se alle utstillingene på en gang. For å få mest mulig ut av besøket ditt, sjekk billettprisene og tidspunktene for museet på nettet. Du kan også bestille billetter på forhånd for å unngå problemer i siste liten.

3. Nasjonalt arkeologisk museum

Det nasjonale arkeologiske museet er et museum med skatter som viser de mest kjente funnene fra arkeologiske steder i Hellas. Det er også et stort depot for gjenstander samlet av den greske staten. Museet inneholder et enormt bibliotek, et fotografisk arkiv og kjemiske laboratorier.

Museet ligger rett overfor Parthenon og ligner strukturen til dens hellige stein, og har en forskjøvet design som gir enkel tilgang til samlingene. Det er det største arkeologiske museet i Hellas med en samling på mer enn 11 000 utstillinger.

Det tilbyr et panorama av historien til den antikke greske sivilisasjonen fra forhistorie til senantikken. Et av museets hovedhøydepunkter er samlingen av antikke bronse, som er den største i verden. Andre fremstående inkluderer den gyldne dødsmasken til kong Agamemnon, en hjelm fra Miltiades, den athenske generalen som vant slaget ved Marathon mot perserne og en mykensk krigervase som viser soldater som marsjerer til krig mens deres kjære tar farvel med dem. Det er også et rom dedikert til de storslåtte skattene funnet av Schliemann i Mykene og et annet til Santorini med sine fortryllende veggmalerier av boksere.

Et besøk til det nasjonale arkeologiske museet er som et tidsreiseeventyr i det virkelige liv! Du kan enkelt bruke flere timer her på å utforske utstillingene. Du kan kjøpe en kombinert billett med Epigraphic Museum, Byzantine & Christian Museum og Numismatic Museum ved inngangen til en rabattert pris. Dette er et must-besøk på din neste tur til Athen. Museet er åpent hver dag fra 9:30 til 17:30 unntatt 1. januar, påskedag og helligdager. Spesielle rabatter er tilgjengelig for grupper og studenter.

4. Nasjonalmuseet for samtidskunst

National Museum of Contemporary Art (aka EMST) ble grunnlagt i 2000 og er en av Athens viktigste kulturinstitusjoner. Samlingen inkluderer malerier, installasjoner, fotografier og skulpturer av både greske og internasjonale kunstnere som Vlassis Caniaris, Nikos Kessanlis, Sirin Nesat og Nan Goldin.

Dets viktigste utstillingslokale ligger i den tidligere Fix Brewery-bygningen, et godt eksempel på etterkrigstidens industrielle arkitektur i Koukaki-området. EMSTs samlinger vises i hele bygningen, som også rommer klasserom, et bibliotek og museumsbutikk.

Høydepunktet til NMCA er den omfattende samlingen av bronse, med mer enn 14 000 stykker utstilt. Det finnes også en rekke eldgamle glass- og keramikkkar samt figurer, gryter og våpen.

En annen fremtredende er museets numismatiske museum, som kan skilte med en av de mest omfattende myntsamlingene i verden. Samlingen dateres tilbake til 1300-tallet f.Kr. og vil garantert fortrylle alle med interesse for antikken.

Det er også mange inskripsjoner og fragmenter av marmorstatuer å finne her, inkludert 36 av de originale 115 Parthenon-frisepanelene som fanger opp stykker av godmodig guddommelighet og menneskelighet, for eksempel gudinnen Athena som fester sin sandal eller hjelmen til Miltiades, den athenske generalen som vant maratonslaget mot perserne.

Under turen til Athen, sørg for å stikke innom dette fascinerende og mangfoldige museet. Det er lett å se hvorfor det raskt har blitt en populær attraksjon, med de imponerende fremvisningene av antikviteter som gir et øyeåpnende innblikk i Hellas historie og gamle måter. En spesiell billettpakke er tilgjengelig som lar deg besøke Akropolis, Bysantinske og Kristne og Numismatiske museer for prisen av én!

5. Nasjonalmuseet i Hellas

Det nasjonale arkeologiske museet i Hellas er landets største og et av dets viktigste museer, med en imponerende samling av gammel gresk kunst. Over 11 000 utstillinger er samlet her fra alle hjørner av den greske verden og tidene, og tilbyr et ekstraordinært panorama av antikkens sivilisasjon fra forhistorie til senantikk. Høydepunktene i dette utrolige museet inkluderer den berømte bronsevognen, samt en bemerkelsesverdig skulptur- og metallsamling, inkludert verk av Praxiteles og andre anerkjente kunstnere. Andre fremstående stykker er den gåtefulle Mask of Agamemnon og tidsberegningsmekanismen kalt Antikythera, som ligner en moderne analog datamaskin. Dessuten viser museet noen av skattene som finnes i oraklet, templene og skattkammerene i Delphi, et av de mest kjente eldgamle stedene for spådom og profetier.

Denne imponerende nyklassisistiske bygningen ble bygget mellom 1866 og 1889 og ble først konstruert for å huse de mange utgravningsfunnene som ble gjort på 1800-tallet i Athen og omegn. I årene etter ble den utvidet med gjenstander fra hele Hellas og regnes i dag som en av de mest omfattende arkeologiske samlingene i hele Europa.

Det er et ekte "museum for sivilisasjoner" som gir besøkende en unik sjanse til å ta en reise gjennom historien til en av de eldste og mest fascinerende kulturene i verden. Denne imponerende samlingen, med sine bruksgjenstander så vel som kunstverk, gjør Nasjonalmuseet i Hellas til et av de mest besøkte museene i Hellas og et must-see for alle reisende som besøker Athen.

Noen av de andre høydepunktene som er verdt å utforske i dette bemerkelsesverdige museet er de ypperlige freskene fra Knossos, som skildrer idrettsutøvere, dansere og andre scener som ser ut til å strekke seg over tusenårene og berøre oss i dag. Og selvfølgelig de vakre karyatidene, som er plassert nøyaktig der de opprinnelig lå på Akropolis da de ble brukt som støtte for Erechteion.